Proste przepisy na bułki wysokobiałkowe z twarogu, serka wiejskiego i skyra

Proste przepisy na bułki wysokobiałkowe z twarogu, serka wiejskiego i skyra

Bułki wysokobiałkowe to doskonała alternatywa dla tradycyjnego pieczywa. Są popularne zwłaszcza wśród osób aktywnych fizycznie, dbających o zdrową dietę czy tych, które chcą ograniczyć ilość spożywanych węglowodanów. Warto jednak jeść je tak po prostu, na co dzień, ponieważ są smaczne, pożywne i zdrowe. Szukasz receptury dla siebie? Nie błądź po internecie! W artykule znajdziesz proste i sprawdzone przepisy na bułki proteinowe bez zbędnych dodatków i… wysiłku.

Z czego upiec bułki wysokobiałkowe?

Bułki wysokobiałkowe, inaczej bułki proteinowe, są nie tylko smaczne, zdrowe i sycące, ale i bardzo proste w przygotowaniu. Aby je upiec, potrzebujesz zaledwie kilku składników, które zwykle masz pod ręką.

Popularne składniki bułek proteinowych to twaróg, serek wiejski, skyr oraz płatki owsiane bądź mąka bogata w białko i inne substancje odżywcze (np. mąka migdałowa czy mąka orkiszowa).

Warto zadbać o dodatek ziaren, takich jak siemię lniane, słonecznik, dynia, czarnuszka, chia czy sezam, które wzbogacają bułki w cenne kwasy tłuszczowe, błonnik, witaminy (E oraz z grupy B) oraz minerały (magnez, cynk, żelazo i fosfor). Dzięki nim pieczywo jest nie tylko smaczniejsze, ale też bardziej odżywcze i sycące.

Keto bułki z serka wiejskiego, twarogu czy skyra to wartościowa baza do kanapek, dodatek do sałatek czy przekąska, która sprawdza się w domu, w pracy i w szkole, także na grillu czy spotkaniu ze znajomymi czy rodziną.

Dla kogo wysokobiałkowe pieczywo?

Wbrew pozorom pieczywo wysokobiałkowe nie jest zarezerwowane wyłącznie dla osób na diecie odchudzającej czy ketogenicznej, sportowców lub „fit freaków”, którzy opracowali dla siebie idealną, najlepszą dietę. Mogą z powodzeniem zagościć w codziennym menu każdego, kto szuka prostych, smacznych i odżywczych rozwiązań.

Sprawdź proste przepisy na bułki wysokobiałkowe

Sprawdź proste przepisy na bułki proteinowe. Dlaczego warto? Dzięki wyższej zawartości składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy oraz minerały (np. wapń) czy zdrowe tłuszcze, stanowią zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego pieczywa. Dostarczają solidnej porcji białka, które wspiera budowę i regenerację mięśni, zapewniają uczucie sytości na dłużej i pomagają w redukcji wagi bądź utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Bułki proteinowe z twarogu i płatków owsianych

Aby przygotować wysokobiałkowe bułki z twarogu i płatków owsianych (bez glutenu i jajek), potrzebne są takie składniki jak:

  • opakowanie twarogu klinek 250 g
  • 250 g płatków owsianych
  • 130 ml wody
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli
  • ulubione zioła

Płatki zalej wodą i wymieszaj, dodaj twaróg, sól, proszek, przyprawy — zagnieść ciasto. Uformuj 6 bułeczek, obtocz je ziarnach. Piecz w piekarniku: temp 180 stopni (tryb góra-dół) około 35 minut. Mają się mocno zarumienić. Źródło przepisu: fit_przepisy_od_baletnicy

Bułki proteinowe z serka wiejskiego i mąki

Jaki jest przepis na wysokobiałkowe bułki z serka wiejskiego? Zdecydowanie prosty! Przygotuj:

  • 200 g serka wiejskiego lekkiego
  • 160 g mąki
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • ½ łyżeczki ulubionych ziół (np. zioła prowansalskie)
  • 20 g siemienia lnianego
  • 20 g pestek słonecznika

Składniki (oprócz słonecznika) włóż do miski, wymieszaj i zagnieć ciasto. Zwilżonymi wodą dłoniami uformuj 4 bułeczki. Spłaszcz je i posyp słonecznikiem. Piecz 35-40 minut w temp. 180 stopni. Źródło przepisu: gotuje_bo_lubie_fit

Proteinowe bułki z serka wiejskiego i płatków owsianych

Aby przygotować wysokobiałkowe bułki z serka wiejskiego i płatków owsianych potrzebne są takie składniki jak:

  • 4 jajka
  • 400 g serka wiejskiego
  • 400 g płatków owsianych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka soli

W misce wymieszaj wszystkie składniki, zagnieć i uformuj bułki. Układaj je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie spłaszczając szpatułką. Piecz w piekarniku z termoobiegiem, w temperaturze 200°C przez 25–30 minut, aż nabiorą złocistego koloru. Źródło przepisu: patrycja.haras

Bułki wysokobiałkowe ze skyrem

Aby przygotować proteinowe bułki ze skyrem, przygotuj:

  • 150 g jogurtu typu skyr⁠
  • 100 g mąki
  • ¼ łyżeczki soli⁠
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko do posmarowania bułek⁠
  • ziarna, np. sezam, czarnuszka, siemię lniane lub pestki słonecznika⁠

Do miski wsyp wszystkie składniki, dodaj jogurt i wymieszaj. Zagnieć ciasto, uformuj małe bułeczki (lub bajgle). Posmaruj je jajkiem, posyp ziarnami. Piecz w 190 stopniach około 15 minut.⁠ Źródło przepisu: ladyochmistrzyni

Proteinowe bułki to świetny sposób na urozmaicenie diety. Są smaczne, sycące, zdrowe i banalnie proste w przygotowaniu. Wypróbuj zebrane przez nas przepisy, wybierz swój ulubiony przepis i przekonaj się, że fit pieczywo może smakować lepiej niż tradycyjne.

Powiązane artykuły




Zostaw komentarz




Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze video




Polecane