Serce bije średnio 100 tysięcy razy dziennie, nieustannie pompując krew do każdej komórki ciała. Mimo to wciąż zbyt często lekceważymy jego potrzeby. Czy wiesz, że choroby serca są główną przyczyną zgonów w Polsce i na świecie, a liczba pacjentów z nadciśnieniem, miażdżycą czy niewydolnością serca stale rośnie?
Jak zadbać o serce, zanim zacznie bić na alarm? Jednym z kluczowych elementów profilaktyki jest dieta. Co warto jeść, a czego lepiej unikać, by realnie wspierać zdrowie tego ważnego narządu? Z jakimi twierdzeniami trzeba się rozprawić, aby oprzeć się na faktach, a nie internetowych półprawdach? Czas poznać fakty!
W kolejnym odcinku podcastu na kanale Well Be Studio dr Damian Parol – dietetyk, trener i ekspert w dziedzinie żywienia opowie o tym, jakie składniki diety faktycznie wpływają na schorzenia układu sercowo naczyniowego. Obali także tłuste mity, które szkodzą zdrowiu, takie jak:
• Mit 1 – Wszystkie tłuszcze są złe dla serca
• Mit 2 – Kwasy omega 3 (EPA i DHA) są zawsze dobre dla serca
• Mit 3 – Jajka nie podnoszą cholesterolu
• Mit 4 – Cholesterol nie ma znaczenia dla zdrowia serca i naczyń
• Mit 5 – Nie trzeba martwić się o cholesterol, ważny jest stan zapalny
• Mit 6 – Tylko homocysteina ma znaczenie
• Mit 7 – Lekko podwyższone ciśnienie krwi to nie problem
• Mit 8 – Dobra sól nie jest przyczyną nadciśnienia
Nie czekaj, aż serce da o sobie znać w najgorszy możliwy sposób. Obejrzyj nasz podcast już teraz i dowiedz się, jak zadbać o zdrowie na co dzień: mądrze, skutecznie i bez zbędnego stresu. Twój organizm Ci za to podziękuje!












Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *